Aan welke voorwaarden of eisen moet een goede website voldoen?

Een website is al jaren niet meer een online visitekaart voor uw bedrijf. U wilt er immers mee gevonden worden in zoekmachines! En daarnaast wilt u er ook aan verdienen door er omzet mee te genereren. Onetoweb helpt u uiteraard graag bij het ontwikkelen van een goede website die op verschillende vlakken goed presteert. Maar waaraan moeten een goede website nu aan voldoen?

  • 1. Mooi en vooral functioneel design
  • 2. Gebruiksvriendelijk
  • 3. Duidelijke structuur en indeling
  • 4. Goede navigatie en zoekfunctie
  • 5. Vindbaar in zoekmachines zoals Google en Bing
  • 6. Snel laden
  • 7. Technisch actueel zijn of up to date houden
  • 8. De inhoud relevant maken voor de doelgroep
  • 9. Geschikt voor mobiel (responsive)
  • 10. Meten is weten

1 Mooi en functioneel design

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, zo ook een mooi en functioneel design voor een website. Dit klinkt heel cliché maar het is een gegeven feit. In een oogopslag, of enkele seconden, moet een bezoeker namelijk direct een gevoel hebben dat hij op de juiste website is beland. Een duidelijke herkenning dat het de website van uw bedrijf of onderneming is, is prio 1. Op de volgende plaats staat vervolgens een professionele uitstraling. Hiermee moet de beoogde doelgroep namelijk door worden aangesproken. En uiteraard is functionaliteit ook onmisbaar. Een bezoeker moet niet onnodig zoeken naar de informatie wanneer hij al eenmaal op de website is terecht gekomen. Meer weten over webdesign? Webdesign en vormgeving

2 Usability; hoe gebruiksvriendelijk is de website?

Usability is een veelgebruikte term in de wereld van webdevelopers en online marketeers. Het is een samenvatting van de gebruiksvriendelijkheid van een website, webshop of applicatie en dan met name de navigatie en bediening. Een website is gebruiksvriendelijk wanneer een bezoeker met zo min mogelijk clicks of handelingen de informatie weet te vinden waarnaar hij op zoek is.

Usability gaat nauw samen met een duidelijke structuur.

3 Duidelijke structuur en indeling

Een goede structuur biedt websitebezoekers de informatie waar zij naar op zoek zijn en/of dat iedere pagina binnen circa 3 clicks gevonden kan worden. Een structurele website kan hierdoor zorgen voor omzet. Bijvoorbeeld, een bezoeker land op de exacte pagina met informatie over een product of dienst. Vervolgens kan op deze zelfde pagina, of binnen 3 clicks, een offerteaanvraag ingediend worden of is er direct een contactmoment mogelijk middels e-mail of per telefoon.

4 Goede navigatie en zoekfunctie

Dit onderdeel gaat gepaard met een duidelijke structuur zoals hierboven is omschreven. Een goede navigatie kan de opbouw van het menu, het hoofdmenu en submenu’s, betekenen maar ook een logisch stappenplan of proces in een webshop. Is het voor een webshopbezoeker niet duidelijk wanneer de betaling volgt of wanneer een order volledig is afgerond, dan zal hij snel afhaken en naar een webshop op zoek gaan die wel duidelijkheid hierin verschaft. Echter is hier niet altijd aan te ontkomen maar wel enigszins in te sturen door een zoekfunctie in de website te bieden.

5 Vindbaar in zoekmachines

Zoekmachines sturen dagelijks robots naar websites om deze te kunnen indexeren om vervolgens te kunnen opnemen in de zoekresultaten. Dit wordt ook wel crawlen genoemd. Hoe beter een website gecrawld kan worden, hoe hoger de positie kan zijn in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Wie wil nou niet die nummer 1 positie?

SEO en beter vindbaar in zoekmachines SEO zoekmachine optimalisatie

6 Snel laden

Niets is zo vervelend wanneer een website of applicatie niet blijkt te functioneren of slecht laadt. Cijfers van de bekende webshop AliExpress gaven aan dat het verbeteren van de laadtijd geresulteerd heeft in een flinke omzetstijging. Het aantal afgeronde bestellingen was namelijk gestegen met maar liefst 10%!

7 Technisch actueel en up to date

Niet alleen voor het goed laten functioneren van een website is het van belang om deze technisch actueel en up to date te houden. Ook voor het snel laden maar bovenal de veiligheid is dit een absolute must. Ongemerkt vergaren veel websites en webshops gevoelige data, zoals persoonsgegevens, die niet op straat mogen komen te liggen.

8 Relevante informatie

Zorg ervoor dat de inhoud, zoals teksten en afbeeldingen, relevant zijn voor de doelgroep. Hoe langer een bezoeker op de website blijft, hoe groter de kans is dat hij overgaat tot bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte of een order plaatst. Ook zoekmachines zien dit gedrag van uw websitebezoekers en zullen de website relevanter achten dan de concurrent!

9 Geschikt voor mobiel, responsive design

Het gebruik van smartphones neemt alleen maar toe. Belangrijk is dan ook dat uw website geschikt is gemaakt voor mobiel gebruik. Een responsive design of website past zich namelijk aan op het devicec waarop het getoond moet worden. Dit kan een smartphone zijn maar ook een tablet of een bepaalde resolutie van een desktop computer. Ook zoekmachines beoordelen websites op basis van mobiele gebruikservaring. Mobile First!

10 Meten is weten

Uw website bevat alle de hiervoor genoemde punten? Dan zal deze ongetwijfeld goed worden ervaren door uw websitebezoekers en zoekmachines! Maar hoe komen we daarachter? Door onder andere de statistieken te analyseren en regelmatig de website te testen. Tools zoals Google Analytics en PageSpeed Insights kunnen hierbij (gratis) hulp bieden. Extra hulp voor een goede website Wat ook kan bijdragen aan de vindbaarheid of waardering van een website, webshop of applicatie is het hanteren van een gerenommeerd keurmerk. Bekende keurmerken zijn o.a. Thuiswinkel.org of Webshop Keurmerk. Alleen sites die aan alle strengen eisen en voorwaarden voldoen mogen dan een dergelijk keurmerk hanteren.

Wilt u onze hulp ook inschakelen voor goede website? Neem dan contact met ons op!

John van Os • Een Groenewereld

Met mijn webwinkel verkoop ik natuurlijke en biologische producten van kleine familiebedrijven die ambachtelijk werk leveren. Mijn producten bestaan uit verzorgingsproducten, hydrolaten en etherische oliën. Daarnaast verkoop ik ook parfums, wierook en zepen. Ik werk inmiddels al zeven jaar samen met Onetoweb en we hebben die zeven jaar veel intensief contact gehad. Als er iets is kan ik altijd bellen en wordt het probleem direct opgelost. Wanneer ik een voorstel heb voor mijn webshop wordt dit altijd serieus in behandeling genomen. De samenwerking en het contact zijn altijd goed.

John van Os - eigenaar, Een Groene Wereld

Copyright© Onetoweb 2024 | Alle rechten voorbehouden